Minstemål eller?
Gå til side 1, 2  Neste
 
Ny tråd   Svar på tråden    Tilbake til forsiden // Diverse om fiske
Les forrige tråd :: Les neste tråd  
Forfatter Beskjed
negernRegistrert: 02.03.2007
Innlegg: 12
Bosted: Sagstuen

InnleggSkrevet: sø. april 01, 2007 13:02    Emne: Minstemål eller? Svar med sitat
Hei alle.

Jeg takker antronpuppa og mr.Lee for fin reklame for websida mi i et annet innlegg. Hyggelig!!!

Sist torsdag var jeg på Tolga og holdt foredrag for rettighetsahverne der oppe. Det er nye toner fra forvaltningen i hele Østerdalen og de jobber langt mer profesjonelt og framtidsrettet. Eivind Sundet fra Fjellstyret i Engerdal er talsmann for at vi i alt for lang tid har hatt minstemål på fisk med det resultat at det blir mye småfisk opg at den litt større fisken får dåligere levekår og forsvinner. Det er også slik at det er den fineste fisken som blir tatt opp. Nå går tankene hos forvaltningen i retning av å fjerne minstemålet og heller frede fiske i en annen størrelse. Hva mener dere om dette? Hva er lurt å gjøre? Hvilke fangsbegrensniger skal det satses på? Gjennom mine fordedrag og oppdrag flere steder i Norge har jeg stor påvirkningskraft på de tiltak som skal iverksettes. Jeg vil gjerne gi fornuftige råd. Si hva dere mener!!!
Jeg har stor tiltro til dere som deltar her inne. Det er vel her vi finner de virkelige ekspertene.
_________________
Jan Kvil
Ugleveien 9
2120 Sagstuen
Norge

www.fishingnorway.no
jakvil@online.no
Til toppen!
Vis profilen til brukeren Send en privat melding Send e-post Besøk hjemmesiden til brukeren
antron-puppaRegistrert: 31.05.2006
Innlegg: 102
Bosted: Trysil

InnleggSkrevet: sø. april 01, 2007 13:40    Emne: Hei der Negern Svar med sitat
Kult at du tar dette seriøst. For det er slike innlegg someg liker å lese om.
Ja det har seg slik at om man setter ut igjen de små så vil de til slutt spise
opp all maten for de store. Jeg er selv av den oppfatningen at de skal opp,
for så å slippe tilbake de store som da danner stammen i vassdragene
rundt omkring.

Det samme skjer også der det jaktes. Her blir de flotteste dyra skutt ned
så de kan pryde veggen hjemme hos jegeren enn at de pryder skogen
eller fjellene de hører hjemme i. Nei vi må bli mye flinkere til å se etter det
som kan gi fisken en mulighet til å bli stor og fin. Slipp fisken ut igjen om den
er over 35 cm og ikke de som er under.

Jeg er sikker på at skal man lykkes i dette så må man inn under huden til de
som bruker elver og vann i Norge. Utenlendinger er mye flinkere til dette enn
oss her i det kalde nord.

Men en dag så kanskje vi ser at det ikke var så dumt å slippe den store fisken
ut igjen. For kanskje så kunne man fange den da en gang til, men da var den
enda større. Det er jo mange som ikke liker denne typen for fiske. Men skal vi ha
fisk her om noen år, så trenger man ikke å fylle fryseren hjemme med alt dette
de tar opp. Slipp fisken fri! Vil jeg jobbe for så lenge det er liv i denne kroppen i
hvert fall. Så takk til Negern som kom med dette innspillet.

Skitt fiske på isen min venn! Her smelter snøen så det er ikke lenge før vi igjen kan
svinge fluesnøret over vakende fisk i våre vakre vassdrag her i Norge.

Vennlig fluefiske hilsen
Antron Puppa_________________
Fluefiskekurs Booking: mittfluefiske@gmail.com
Fiskeguide Booking: mittfluefiske@gmail.com
eller ring mer på 99241435
Fotograf/Fluefiskeinstrukør/Fiskeguide/Filmskaper
Til toppen!
Vis profilen til brukeren Send en privat melding Send e-post Besøk hjemmesiden til brukeren MSN Messenger-adresse
mrlee
Site Admin


Registrert: 31.05.2006
Innlegg: 561
Bosted: Trysil

InnleggSkrevet: sø. april 01, 2007 15:29    Emne: Svar med sitat
Ja, dette er definitivt et interessant emne og jeg håper flere som er inne her, kommer med sine synspunkter vedr. dette.

For det første, norsk sportsfiske har i alle år vært konsentrert rundt "matauk", dvs. man fisker FORDI man skal spise fisken, ikke nødvendigvis fordi det er kreasjon og avkobling og fornyelse av både kropp og sjel hos fiskeren. Naturopplevelser, kameratskap osv. er ting som automatisk kommer når man driver med sportsfiske, men å snu matauk-holdningen til "catch and release", DET er ingen enkel oppgave. Det er jo ikke mange år siden dyrevernsforeninger ville ha catch and release fiske forbudt fordi det mente det var dyreplageri å slippe ut igjen en fisk som har hatt en krok i leppa.

Jeg spørr, er det ikke enda mer dyreplageri å ta livet av den? Hvis DU knakk beinet, så ville du nok sette mer pris på å få en sjanse til lege skaden enn om kameraten din tok frem hagla og skulle skyte deg, fordi det var "menneskeplageri" å la deg leve videre med en benskade.

I Europa, så har holdningen til catch and release vært helt anderledes, fordi her har det ofte vært små vann med en liten bestand av stor fisk, noe som gjorde at man MÅTTE slippe fisken ut igjen, hvis man skulle få noe fisk der også i fremtiden. Her i Norge har det vært flust med fisk i alle bekker og vann, og ingen har tenkt på å slippe ut igjen fisk. Her skulle alt spises.

Nå er det jo slik at vi kjøper stort sett all maten i butikken og vi trenger virkelig ikke all den fisken vi tar opp. Derfor er jeg helt enig i at man både bør og skal sette tilbake fisken, med mindre den har blitt sterkt skadet under krokingen (dvs. den fossblør fra gjellene el.l.).

Stor fisk bør man ALLTID sette tilbake igjen, og dermed burde man definitivt satt en "størstegrense" på fisk. All fisk over X-antall gram bør settes ut igjen. Ta med fotoapparat på fisketuren, så blir du trodd uansett, når du sier at du fikk en enormt stor harr, selv om den ikke ligger i fiskeveska di.

Dessverre er det en del forretninger som kjører fiskekonkurranser om sommeren, og der må man ta med og veie fisken i butikken. Dette fører jo også til at man tar opp og slår ihjel all stor fisk, fordi man kan kanskje vinne en premie med å ta den med til butikken. Hvorfor kan ikke disse butikkene finne nye rutiner slik at man kan SLIPPE UT IGJEN fisken og fremdeles delta i konkurransen? Hva med bilder, video osv.? Alt slik kan brukes til å dokumentere str. og vekta på fisken, og da blir BÅDE fisken og fiskeren lykkelige! Fisken får leve videre, og fiskeren kan fylle skrinet sitt med de gjeveste premier.

Dette er noe man bør se på videre, fordi disse butikkene reklamerer for sine fiskekonkurranser i aviser og media hele tiden, og de OPPFORDRER jo folk til å slå ihjel all stor fisk for å delta i konkurransene deres.

Den eneste gangen jeg ser "nytten" i slå ihjel fisk, er i vann som er overbefolket av småfisk. Tenk hvis man har minstemål i disse vannene, istedet for et "størstemål"? Da hjelper man jo faktisk til med å holde bestanden av småfisk så stor som mulig, og vannet vil aldri bli noe attraktivt fiskevann!
Til toppen!
Vis profilen til brukeren Send en privat melding Send e-post Besøk hjemmesiden til brukeren Yahoo Messenger-adresse MSN Messenger-adresse
negernRegistrert: 02.03.2007
Innlegg: 12
Bosted: Sagstuen

InnleggSkrevet: sø. april 01, 2007 22:24    Emne: Fiskekonkurranser Svar med sitat
Det er ikke bare sportsbutikker som har fiskekonkurranser, men vi ser både meitekonkurranser og gjeddefestivaler hvor kilovis med død fisk blir liggende på land sammen med fulle deltakere. Dette er en skam for nasjonen og gjør meg flau når utlendinger oppdager hva vi driver med. Dette er også dårlig forvaltning.
Gjedde har en svært høy status i mange av de land vi ønsker å få turister fra. De tar bilde av fisken og måler den før de slipper den ut igjen. Fiskekonkurranser bør for fremtiden være dokumentert av bilder av fisken og størrelsen må dokumenteres i cm og ikke i kilo. Her må det en holdningendring til. Denne debatten må ut i det offentlige rom og vi har alle et ansvar for å gjøre noe med dette.
La oss sammen ta opp denne kampen slik at kommende generasjoner også får kjenne den enorme gleden som sportsfiske gir oss i dag.
_________________
Jan Kvil
Ugleveien 9
2120 Sagstuen
Norge

www.fishingnorway.no
jakvil@online.no
Til toppen!
Vis profilen til brukeren Send en privat melding Send e-post Besøk hjemmesiden til brukeren
mrlee
Site Admin


Registrert: 31.05.2006
Innlegg: 561
Bosted: Trysil

InnleggSkrevet: sø. april 01, 2007 23:43    Emne: Svar med sitat
ja, jeg er helt enig. En del av disse gjeddefestivalene bærer preg av en blanding av det reneste fylleslag kombinert med slakting i stor skala. Det er rett og slett trist å se på. Det er greit å konkurrere i å fiske, men som negern her sier, hvorfor ikke måle fisken i cm, og dokumentere fangsten med et bilde? Hvorfor drepe hundrevis av fisk, og ødelegge gode fiske-vann på denne måten?

Såvidt meg bekjent er det allerede flere gjeddefestivaler som nå er hovedansvarlig for at bestanden av gjedde har gått kraftig ned i de aktuelle vannene. På sikt fører dette også til at kvaliteten på all annen fisk også reduseres, og vi ender opp med tusenbrødre-vann.

Gjedda er jo dessverre ganske så uglesett her i landet, og det er mangt et fiskevann som har blitt ødelagt med rotenon i håp om å utrydde gjedda, for å gi plass til "edelfisk". Et eksempel er jo Ulvsjøen her i Trysil. For en del år siden skulle jeg og gk ta en tur dit for å fiske gjedde. Vi hadde ikke vært der på flere år, og tenkte at nå var virkelig tiden moden for å teste ut Ulvsjøen igjen. På S-laget like ved sjøen (dette var på den tida de fortsatt hadde butikk i Vestby...) skulle vi kjøpe fiskekort, og for å "scanne" fiskeområdet litt, spurte vi litt om hvordan fiske hadde vært der i sommer, og da spesielt gjeddefisket. Dama bak disken kunne med stolthet i stemmen fortelle at i sommer hadde de (den lokale jakt- og fiskeforeningen og/eller grunneiere, husker ikke riktig hvem av dem det var..), tatt opp 2,5 tonn med gjedde fra sjøen!

I praksis var det altså igjen veldig lite med gjedde i sjøen, og dermed altså var det bortkastet for oss å fiske der. Vi reiste hjem igjen etter en rask tur ned på sjøen....

Målet med denne utfiskingen av gjedde, var å sette ut edelfisk, dvs. røye i vannet. Et forslag som var helt hinsides spørr du meg. Ulvsjøen har flere bekker som renner ut i sjøen, og det ville bare være et tidsspørsmål før all røya hadde tatt turen opp i bekkene og blitt borte fra sjøen. Og hva skjedde? Jo, akkurat.... røya forsvant og noen år senere var gjedde tilbake igjen! Smile

Men denne gangen tok imidlertid folk til fornuft. Nå fant de ut at siden de ikke klarte å kvitte seg med gjedda, så skulle de forsøke å promotere den istedet, og DET har vært noe av det mest fornuftige de har gjort. Nå er Ulvsjøen et sted med mye, og relativt stor gjedde, og det er det mange som setter pris på. Forhåpentligvis praktiserer de fleste catch and release der, selv om jeg har mine tvil.....

Vi mennesker liker å tukle med naturen. Når vi synes ting ikke er "bra nok", så setter vi alt av ressurser inn for å forandre det. Og hva ligger bak? Grådighet! Det er "min" fisk, det er "min" elg, det er "min" skog osv. Slike holdninger har skapt utrolig mye problemer og gjør det fremdeles.

Vi har jo den samme problematikken mht. jakt. Og jakt betyr jo i realiteten at man skyter og dreper "målet" sitt, i motsetning til sportsfiske, der man kan slippe fangsten ut igjen. Denne muligheten har man ikke når man jakter, og det fører til at grådighetskulturen og egoismen virkelig gjennomsyrer miljøet og holdningene. Rovdyr, som har tilhørt faunaen naturlig gjennom millioner av år, ansees som inntrengere, fordi vi - i all vår grådighet, ikke kan tillate bjørn og ulv, og forsyne seg elg og rådyrstammen, slik de SKAL gjøre. Rovdyrene er her for en årsak, akkurat som gjedda og haien er det. For å holde bestanden av andre arter nede, slik at det er balanse i naturen. Når vi rykker inn og forstyrrer denne balansen, pga. vår grådighet, DA får vi problemer. Problemene skyldes ikke bjørn og ulv, men det skyldes økonomiske interesser og at vi ikke kan tillate at noen "tar" VÅR elg og VÅRE rådyr osv. Når fikk vi egentlig eierett til naturens skapninger?
Til toppen!
Vis profilen til brukeren Send en privat melding Send e-post Besøk hjemmesiden til brukeren Yahoo Messenger-adresse MSN Messenger-adresse
Annonsør


Skrevet: i dag    Emne:  
Til toppen!
mrlee
Site Admin


Registrert: 31.05.2006
Innlegg: 561
Bosted: Trysil

InnleggSkrevet: sø. april 01, 2007 23:56    Emne: Svar med sitat
Rent konkret når det gjelder dette med minstemål og "størstemål", så må man definitivt se ann hvert enkelt vann. I noen vann trenger man kanskje bare et størstemål, mens resten av fisken gjerne kan fiskes opp (pga. tusenbrødrebestand), i andre vann vil man gjerne ha både et størstemål og et minstemål, kanskje fordi at bestanden i utgangspunktet ikke er veldig stor, og man vil gjerne verne om både den store fisken og den oppvoksende fisken.

Men et "størstemål" på fisk burde vært praktisert i alle vann. Da hadde sportsfisket blitt utrolig mye mer interessant! Såvidt meg bekjent har de begynt, eller skal begynne å praktisere dette i Engerdal kommune nå, og det må jeg si er meget positivt. Kanskje det får andre kommuner til å våkne opp og gjøre det samme.

Vi som er sportsfiskere vil ha attraktive vann med STOR fisk. Et størstemål på fisken gjør at vi med SIKKERHET vet at det er stor fisk i vannet, og at den ikke er fisket opp. Dette vil igjen føre til enda mer ivrige sportsfiskere, økt rekruttering til sportsfisket, og ikke minst - mange sjøer og elver vil igjen bli fiskeparadis, slik de var en gang for lenge, lenge siden.... Smile
Til toppen!
Vis profilen til brukeren Send en privat melding Send e-post Besøk hjemmesiden til brukeren Yahoo Messenger-adresse MSN Messenger-adresse
antron-puppaRegistrert: 31.05.2006
Innlegg: 102
Bosted: Trysil

InnleggSkrevet: on. april 04, 2007 12:25    Emne: God påske alle fiske interesserte Svar med sitat
Hei igjen. det var da fælt så mye dere skriver da: Negern og Mr. Lee. Smil.

Dere sitter vel varmt og godt dere da? For det gjør ikke jeg. Jeg sitter i en
resepsjon på Øråneset i Trysil. Det grunnet at jeg er uten bolig. Smil. Men
det er bare midlertidig.

Nei vi må få snudd denne trenden på at all fisk som er større enn 25 cm skal opp.
Ta heller opp den som er under 25 og la de som er over forbli der de skal vokse
seg store for kommende generasjoner. LÅ fisken forbli i elven eller i vannene
der dere bor eller besøker. For snart er det slutt på de store flotte fiskene. Det
samme skjer med jakten. Her skyter man ned de store fine elgene eller andre
arter. Så blir de snart til små søte dverg elger om vi mennesker skal fortsette å
forvalte naturen slik vi gjør i dag. Vi mennesker har "Fucket" nok med naturen
somvi har gjort.

La naturen få et pusterom. Slik at den kanskje kan rettes opp igjen. Noe jeg tror
blir en lang og meget vanskelig kamp. Men det er aldri forsent å snu sier vi
mennesker Så da gjenstår det å se da om det stemmer.

Jeg håper at en dag skal jeg få oppleve å fiske i Norske elver og vann at det vil
bli som å reise tilbake i tiden. Da man fikk fisk på beinkrok. Da var det fisk over
alt men i dag så må man lete grundig for å finne plasser som har et så bra fiske.

nei folkens. Begynn å bruk det vi har mellom øra. Så vil vi kanskje kunne fiske
også i fremtiden.


God påske og skitt fiske til de som skal ut å fiske litt... Men husk å slipp dem ut igjen
om de er over 35cm da. Please!

Venlig hilsen
Antron - Puppa
_________________
Fluefiskekurs Booking: mittfluefiske@gmail.com
Fiskeguide Booking: mittfluefiske@gmail.com
eller ring mer på 99241435
Fotograf/Fluefiskeinstrukør/Fiskeguide/Filmskaper
Til toppen!
Vis profilen til brukeren Send en privat melding Send e-post Besøk hjemmesiden til brukeren MSN Messenger-adresse
gkRegistrert: 31.05.2006
Innlegg: 8

InnleggSkrevet: ma. april 09, 2007 10:58    Emne: Et godt eksempel på at man bør å skal sette ut all stor fisk Svar med sitat
Jeg er så heldig at jeg har en familie hytte i sensjøen i Trysil. Der jeg å min fiske kompis Lars har vert å fiske fra vi var smågutter. På denne fantastisk fine plassen her i Trysil var det en overflod av stor harr Og stor ørret før i tiden. Og også gjedde av stor størelse, ikke uvanlig med gjedde på + 10 kg. Å det var bestandig en opplevelse å reise til sensjøen for å fiske. De siste 5-6 årene har det skjedd noe svært skummelt med sensjøe. Den er blitt full av små sik og tusen på tusen med små abbor... Og all stor harr er blitt som visket bort fra denne plassen. Før kunne mann se den store harren vake over alt men nå er det en sjelden gang man kan se en kjempe harr vake der. Sensjøen er blitt et yngle kammer for abbor å sik. Jeg vet av erfaring at stor harr spiser mye små fisk. ikke bare insekter, og stor gjedde kan spise opp til 100 kg fisk på 1 år. Men nå er det ingen stor harr igjen som kan holde bestand av yngel nede og det er også blitt betydelig reduksjon av gjedde i på denne plassen. Sist sommer var det noen gutter som var på fisketur der i sensjøen. Bodde på ei hytte ikke langt fra hytta til min familie. En dag så begynte en lukt av død å spre seg i hyttefeltet. Det var så det ikke var mulig å sitte ute... Det viste seg at disse guttene som var på fisketur hadde dratt opp en stor mengde gjedde og drept å kastet bak hytta dem bodde på. Evil or Very Mad Slike ting gjør meg svært sint... Men det er vel noen som er glad for det å det er 1000 brødrene som har enda mindre fiender å bekymre seg for. Noen burde reise langs elva å henge ut plakater der det står at all stor fisk skal settes ut å all små fisk man får kan man ta. Det er de små fiskene som er best å spise.

Så kjære fiskere bruk fornuften når dere er på fisketur sett ut all stor fisk uansett hvilken art det er. Uansett så har alle et kamera i dag på mobil osv... ta bilde av fisken å ha et minne for livet. Og la fisken få leve vidre å gjøre det den er best til. Oprettholde balanse i sjø og elv...
Skitt fiske til alle sammen
Hilsen Geir Very Happy
Til toppen!
Vis profilen til brukeren Send en privat melding
antron-puppaRegistrert: 31.05.2006
Innlegg: 102
Bosted: Trysil

InnleggSkrevet: ma. april 09, 2007 11:23    Emne: Hei der GK Svar med sitat
Det var jammen hyggelig at du tok deg en tur innom her. Det var på tide mener nå jeg da heheheh.

Ja det er en skam at folk gjør slik de gjør. Ikke rart denne kloden snart er død. Det finnes snart bare mennesker igjen. Og alt er vår skyld. Dyr, fugler og fisk gjør da ingen skade. Men vi mennersker har gjort denne kloden til ett helvete.

Fisk så mye du lyster, men for all del skal du spise den så kjøp den heller på butikken. Eller ta som dere andre sier opp den lille slik at naturen igjen kommer i balanse. For vi har gjort den slik at den ikke er det lengre.

I dag så sitter jeg å designer forskjellige logoer. Som du ser så har Fiske-Forumet fått ny logo. Så er det noen der ute som kunne tenke seg å skaffe seg en ny slik en, så ikke nøl med å ta kontakt med Antron-Puppa for mer informasjon om dette.

Da er snart Påsken slutt, så da er det vel på tide å finne frem stanga. Slik at man kan få børstet støvet av den. For det er nå det smeller snart. Så jeg håper vi snart sees i elvene eller i ett av vannene rundt i Norge.

Med vennlig fiskehilsen
Antron-Puppa
_________________
Fluefiskekurs Booking: mittfluefiske@gmail.com
Fiskeguide Booking: mittfluefiske@gmail.com
eller ring mer på 99241435
Fotograf/Fluefiskeinstrukør/Fiskeguide/Filmskaper
Til toppen!
Vis profilen til brukeren Send en privat melding Send e-post Besøk hjemmesiden til brukeren MSN Messenger-adresse
gkRegistrert: 31.05.2006
Innlegg: 8

InnleggSkrevet: ma. april 09, 2007 14:10    Emne: Svar med sitat
Hei Arve

Jeg har sendt en mail til Trysil jeger og fiskeforening Der jeg har spurt dem om deres holdninger til minstemål og fiske.

her er en kopi av den:

Hei

Jeg har noen spørsmål om deres holdninger til fiske og minstemål.

Når man har en regel som sier at all fisk som er liten skal få leve og at det er helt greit og ta ut å drepe stor fisk så tror jeg man er langt ute på landet... Det er jo den store fisken som er balansen i elver å sjøer. Den er med på å holde fiskebestanden regulert. Bør det ikke være et størstemål på fisken istedenfor? eks. all harr over 35 cm settes ut. Er det ikke slik i Engerdal at all gjedde over 80 cm settes ut igjen? Det er i så fall et veldig bra tilltak. Jeg har fisket i mange år i Trysil og ser at det er noe som er feil i våre vann og sjøer. Eksempel sensjøen der var det tidligere veldig bra med stor harr. Den er i de siste årene nesten blitt helt borte fra elva der oppe. Det er sjelden man ser vak av stor harr der. Det var også veldig bra med stor sik i sjøen og elva der oppe, men nå er siken blitt mindre, Og sjøen er blitt en yngleplass for abbor 1000 på 1000 med abbor er det der... Jeg har til og med hørt av lokalbefolkning i snerta at det ikke er uvanlig å få abbor ved elvbrua... Hørte her om dagen at det også blir satt ut gjeddesaks der oppe å at det var noen som fik ei gjedde på rundt 10 kg nå i påsken. Veldig fint at det er stor gjedde der men, og veldig synd at den måtte ende sitt liv på ei gjeddesaks. Ei Gjedde på ca 10 kg spiser rundt 100-150 kg fisk i året. La oss si at den tar noen få store fisk men for det meste så spiser den nok abbor tenker jeg og små sik. Nå er en av storfiskene som er med å opprettholder balanse i sensjøen tatt ut og det er nokk mange 1000 brødre som er glad for det tenker jeg.... Og hva er gleden med å bruke saks for å fange fisk? Bør ikke slikt forbys? Jeg forstår at mange som bruker dette også tar vare på fisken og lager god mat av den. Men det er flere som bare kaster fisken har mange eksempler på det. Om Trysil`s elver og sjøer skal være fine reisemål for sportsfiske så må man ta noen nye grep tenker jeg. Se nedover i europa og hvordan man gjør det der. Sett ut igjen den store fisken å ta eller med dere noen små hjem det er jo den fisken som er best og spise.


Med hilsen medlem

GK

Snakket med Lars og han skulle også sende en mail til dem. Det er viktig å få dette ut i lyset så folk ser hva som skjer med våre elver og sjøer.

Hilsen Geir
sender dere en link til våres forum på nett... http://fiskefiler.diskusjonsforum.no/fiskefiler-about145.html
Til toppen!
Vis profilen til brukeren Send en privat melding
mrlee
Site Admin


Registrert: 31.05.2006
Innlegg: 561
Bosted: Trysil

InnleggSkrevet: ma. april 09, 2007 14:24    Emne: Svar med sitat
Det som mangler er INFORMASJON, de fleste fiskere vet svært lite om dette, ihvertfall den eldre generasjon, som er vant til matauk-fiske. Det gjelder rett og slett om å utdanne folk slik at de får kunnskap om at å sette ut igjen stor fisk faktisk er POSITIVT, ikke bare fisken, men for hele vannet, sportsfiskere m.fl.

Jeg oppfordrer alle og enhver om å kontakte SIN lokale jeger- og fiskeforening og sette press dem, slik at de innfører et "størstemål" på fisk, og ikke bare opererer med minstemål. Det er minst like viktig å ta vare på den store fisken, da får man attraktive sportsfiskervann, og det fører også til økt næringsvirksomhet innen turisme, fiskebutikker, matbutikker osv. og DET er jo noe de fleste er interessert i!

Send inn mail på mail til din lokale jeger- og fiskeforening, la oss bruke de kreftene vi har på å informere folk om dette!
_________________
www.fiskefilmer.com - Fiskefilmer på web og DVD!
Til toppen!
Vis profilen til brukeren Send en privat melding Send e-post Besøk hjemmesiden til brukeren Yahoo Messenger-adresse MSN Messenger-adresse
mrlee
Site Admin


Registrert: 31.05.2006
Innlegg: 561
Bosted: Trysil

InnleggSkrevet: ma. april 09, 2007 14:46    Emne: Svar med sitat
Jeg sendte akkurat nå denne mailen til Trysil jeger- og fiskeforening:

Hei!

Denne mailen skrives med bakgrunn i økende bekymring for hvordan vi forvalter våre vann og elver, og dere som i TFJF, som er de som forvalter dette i Trysil, bør se nærmere på dette. Vi har i alle år hatt minstemål på fisk, men har dette ført til mer og større fisk i våre elver og vann? Svaret er klinkende klart nei. Det blir bare mer og mer småfisk, og steder som Sendsjøen er blitt forvandlet til oppholdsplass for en enorm tusenbrødrebestand av abbor. Den store siken og store harren man tidligere så der i enorme mengder er så godt som borte. Dette har sikkert flere årsaker, men en årsak er nok også tilknyttet det faktum at veldig mange sportsfiskere slår ihjel all stor fisk de får.

Hva fører så dette til? Jo, elver og vann blir overbefolket med småfisk, og vannene blir mindre og mindre attraktive for sportsfiskere generelt. I Engerdal har man for en tid siden tatt konsekvensen av dette og skjønt alvoret i saken, og der har man nå satt ut et "størstemål" på gjedde, slik at all stor gjedde SKAL slippes ut igjen.

Hvorfor tar man ikke lignende grep i Trysil? Skal ikke Trysil være en foregangskommune innen fiske? Og satser ikke Trysil på sportsfiske i sin reklame for sommerturisme? Hvis det vi kan presentere kun er vann som huser enorme mengder småfisk, og veldig lite stor fisk, da blir ikke interessen fra Europa særlig stor. Å sette ut igjen den store fisken gir mange fordeler. For det første bevarer man de viktigste og beste genene til neste generasjon fisk, for det andre vil stor gjedde, ørret og harr beite aktivt på bestanden av småfisk, som småsik og småabbor. UTEN disse store predatorfiskene har vi ingenting annet igjen enn småfisk, og DET er ikk særlig positivt. Det er også stor forskjell på f.eks. Trysilelva nå og tidligere. Ja, stor fisk tas fremdeles, men det er stadig mer og mer småfisk. Hvor ofte hører man om harr på over 1,5 kg nå?

Vi som er sportsfiskere er interessert i å fiske i vann der vi VET at det finnes en god bestand av stor fisk, som gjedde og ørret, uten dette blir vannene og elvene helt uinteressante, og man søker da andre plasser å fiske, der de lokale foreningene har skjønt det positive i det å ta vare på den store fisken.

Dessverre har holdningen her i landet i all tid vært preget av mataukfiske, fordi vi har hatt en overflod av fisk i våre vann. Hva skjer den dagen det ikke er mer stor fisk å få? Hva skal man gjøre da? Er det da man skal innføre størstemål på fisk? Når det er for sent? Sørover i Europa, der man har hatt små vann med en liten bestand av stor fisk, skjønte man tidlig dette faktum at skal man ha et interessant fiskevann MÅ man OGSÅ ta vare på den store fisken, ikke bare den lille. Dette har man dog ikke skjønt her i Norge enda, selv om stadig flere og flere fiskere nå heldigvis får øynene opp og setter ut igjen også stor fisk, men dessverre, langt de fleste slår ihjel fisken.

Jeg hadde virkelig håpet at Trysil skulle gjøre det samme som Engerdal, å sette opp et størstemål på fisk, men så langt har intet skjedd, og derfor er det på tide dette blir satt på dagsorden.

All stor fisk, enten det er gjedde, ørret, harr, sik eller røye burde hatt et størstemål, slik at man sikrer at den store fisken fortsatt kan svømme rundt der den hører hjemme, og ikke havner i ei søppelkasse eller i grøftekanten, fordi det er ofte der stor, død fisk ender opp.

Ta vare på den store fisken, ikke bare den lille. Vi får ingen attraktive fiskevann hvis vi skal fortsette med den politikken som er ført hittil.

Med hilsen
Lars-Erik Lie
www.fiskefilmer.com
www.fiske-forum.com

Og jeg oppfordrer alle dere som er innom forumet her, og leser dette, til å gjøre det samme. Kontakt deres lokale jeger- og fiskeforening. Kanskje vi kan gjort noe med holdningene til folket der.
_________________
www.fiskefilmer.com - Fiskefilmer på web og DVD!
Til toppen!
Vis profilen til brukeren Send en privat melding Send e-post Besøk hjemmesiden til brukeren Yahoo Messenger-adresse MSN Messenger-adresse
antron-puppaRegistrert: 31.05.2006
Innlegg: 102
Bosted: Trysil

InnleggSkrevet: ma. april 09, 2007 15:14    Emne: Hadde det finnes så mange engasjerte Svar med sitat
Menn og kvinner som det begynner å bli her inne i forskjellige jakt og fiske forreninger i Norge, ja da hadde det hele sett garantert anderledels ut.

Tusen takk for at dere engasjerer dere i dette med minste mål osv... Slipp stor fisk tilbake til vassdraget! Det skal bli vår kampfane i fremtiden Men det må gjøres straks. For snart er det for sent.

Skal lage en Catch & Release plakat jeg. Så får vi se om det hjelper på folk. Men det henger lenge igjen dette med matauke. Så vi får be folk kjøpe fisken på butikken som de da skal spise. La fisken få spise det lille som er igjen.

Det er snart ikke mat igjen i våre vassdrag. Da mener jeg mat for fisken ikke for vomma mi. For da kan jeg heller gå på Statoil for å fylle den. Smil.

Datt litt ut jeg nå, for jeg fikk en telefon av Mr. Lee.. Mer skal de ikke til for en med altzimer. hi hi hi hi... Men jeg kommer tilbake da det dukker opp igjen...

Hei då alle fiske glade mennesker.
_________________
Fluefiskekurs Booking: mittfluefiske@gmail.com
Fiskeguide Booking: mittfluefiske@gmail.com
eller ring mer på 99241435
Fotograf/Fluefiskeinstrukør/Fiskeguide/Filmskaper
Til toppen!
Vis profilen til brukeren Send en privat melding Send e-post Besøk hjemmesiden til brukeren MSN Messenger-adresse
negernRegistrert: 02.03.2007
Innlegg: 12
Bosted: Sagstuen

InnleggSkrevet: ma. april 09, 2007 15:25    Emne: Bra gutter!!! Svar med sitat
Det gleder mitt hjerte og se hvilket engasjement dere legger for dagen i denne saken. Det handler ikke bare om vår egen framtid. Vi snakker nå om kommende generasjoner. Jeg vet de vil takke oss for alt det vi gjør nå for å sikre framtidas fiskebestand.
Jeg kan glede dere med at jeg ser en endret holdning i samtlige fiskeforeninger i Østerdalen, men ting skjer sakte. Før neste fiskesesong håper jeg gjennom vår påvirkning at samtlige fiskeregler i området er endret i retning av en mer fornuftig forvaltning.
Så stå på gutter. Jeg sender nå en mail til aktuelle personer jeg mener bør innom fiskeformuet for å lese og ta del i denne debatten.
_________________
Jan Kvil
Ugleveien 9
2120 Sagstuen
Norge

www.fishingnorway.no
jakvil@online.no
Til toppen!
Vis profilen til brukeren Send en privat melding Send e-post Besøk hjemmesiden til brukeren
mrlee
Site Admin


Registrert: 31.05.2006
Innlegg: 561
Bosted: Trysil

InnleggSkrevet: ma. april 09, 2007 18:25    Emne: Svar med sitat
Fordi denne tråden handler om minstemål, og forsåvidt "størstemål", så begrenser ikke det seg bare til fluefiske. Derfor har jeg flyttet tråden over til "diverse" forumet, da den passer mer hjemme her, fordi dette er en sak som gjelder alle typer fisk, alt slags fiske, og alle slags vann eller elver.

Og, kjør debatt igjen! Smile
_________________
www.fiskefilmer.com - Fiskefilmer på web og DVD!
Til toppen!
Vis profilen til brukeren Send en privat melding Send e-post Besøk hjemmesiden til brukeren Yahoo Messenger-adresse MSN Messenger-adresse
Ny tråd   Svar på tråden    Tilbake til forsiden // Diverse om fiske Alle tidspunkter gjelder for tidssonen GMT + 1 time (norsk tid)
Gå til side 1, 2  Neste
Side 1 av 2

 
Gå til:  
Du kan starte nye tråder
Du kan svare på tråder
Du kan ikke endre dine egne innlegg
Du kan ikke slette dine egne innlegg
Du kan ikke stemme ved avstemninger

alexisBlue v1.2 // Theme Created By: Andrew Charron // Icons in Part By: Travis Carden
Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group
Rapporter misbruk

Søk blant norske bedrifter på io.no